Milyen haszna van egy profi logónak 2020-ban?

Preloader image

2020-ban a profi arculatterv még mindig, vagy talán egyre inkább egy elképesztő erővel bíró fegyver egy vállalkozás kezében.

A világ elképesztően fel van gyorsulva, és ha csak abba gondol bele, hány reklámot lát egy nap – és nem csak TV vagy internetes reklámokra gondolok, hanem akár az utcán lévő reklámtáblákra, újsághirdetésekre, szórólapokra, járműveken lévő reklámokra, aluljáróban lévő plakátokra – belegondolhat, milyen kevés ideje van egy-egy cégnek, hogy figyelmét megragadja, és megjegyezze.

Itt jön képbe a profi logó arculatterv. Még azokra a reklámokra is ritkán emlékszünk, melyeket szinte már tudatosan keresünk vagy csak fejünkben van, mert elkopott az autónkon a gumi, elromlott a kávéfőző, vagy a mosógép kezdi lassan kiszolgálni idejét.

A profi arculat rendkívüli módon tudja megsokszorozni annak a néhány másodpercnek a hatását, ami egy-egy reklám rendelkezésére áll.

Benyomást kelt

A profi logó egyik legfontosabb pozitív hatása, hogy nyomot hagy abban, akivel kapcsolatba kerül. Az arculat alapvetően határozza meg, milyen benyomása lesz potenciális megrendelőjének vagy vásárlójának cégéről, és – amit én személyesen, 10 év grafikában, webdesignban és marketingben eltöltött év után a legfontosabbnak tartok – pszichológiailag kiemelheti cégét konkurenciája közül.

Más szóval, olyan hatása lehet, mintha konkurenciája nem is létezne.

Egy profi logó rövid- és hosszútávon is elképesztő teljesítményre képes.

Növeli a cég értékét

A profi logó hatása nem áll meg a rövidtávú vásárló- vagy megrendelőszerzésnél. Amikor valakit “elkap” egy arculatterv, vásárol vagy rendel, majd összességében meg van elégedve azért, amit a pénzéért kapott (szándékosan használom azt a kifejezést, hogy “összességében”, mivel ehhez a hatáshoz nem kötelező a kiemelkedő ár-érték arány), azt az élményt a logóhoz köti, többnyire tudat alatt.

Ez azt jelenti, hogy ha legközelebb szüksége lesz termékére, szolgáltatására, már a korábbi pozitív élmény is az újabb vásárlás vagy megrendelés irányába fogja mozdítani a döntés során.

Egy profi arculattal rendelkező cégnél jobb dolgozni

Ha egy cég tevékenysége vagy szolgáltatásai egy profi logó alá vannak sorakozva, a dolgozók, alkalmazottak büszkék lesznek rá. Létrehoz egy “törzs-” vagy csapat-hatást, és azt az érzést, hogy minden egyes nap a munkánk színvonalával öregbítünk valamit.

Növeli a bizalmat

Ahogy egy tárgyalásra is általában szívesebben megyünk ingben, nyakkendőben mint mackónadrágban, egy profi logó és letisztult arculat és weboldal is azt a hatást erősíti, hogy “jó helyen járunk”. Biztonságban vagyunk, ahogy az elköltött pénzünk is.

A profi branding alapot ad további reklámozáshoz

Egy professzionálisan kialakított stílus, logó és arculat egy teljes stílusirányzatot nyithat, amely a cég hosszútávú benyomására, kommunikációjára is hatással van. Egy idő után “kézre áll” majd, milyen módon érdemes kommunikálnia a külvilággal, ami egy hosszútávú folytonosságot, és további bizalmat építhet ki.