Hogyan válasszunk megfelelő jelszót weboldalunkhoz és mit kell erről tudni?

Preloader image

Manapság sokat lehet olvasni az internetes biztonságról, hackelésről, biztonsági kockázatokról. Nyilván egyikünk sem szeretné, főleg cégvezetőként, hogy weboldalunk belső irányításához, esetleg adataihoz illetéktelenek hozzáférjenek. Ebben a cikkben a megfelelő jelszó választáshoz szeretnénk pár egyszerű tippet adni és információt nyújtani.

Ha valakinek céges weboldala van, amihez esetleg tartalomkezelő rendszer is tartozik, az egyik legnyilvánvalóbb sebezhetőségi pont a jelszó, amit a belépéshez használunk. Bármilyen jól programozott rendszer lehet az oldal mögött, ha egy jelszó elegendő a belépéshez, ami aztán később problémát okozhat, ha illetéktelenek kezébe jut.

Mégis hogyan kerülhet valaki más kezébe a jelszavam? Mit tehetek ez ellen?

Egyrészt, nem szükséges mindig, hogy maga a jelszó kiszivárogjon. Ha a rendszer nem megfelelően védett, az úgynevezett botok (programok) képesek addig kísérletezni, hogy végül kitalálják jelszavunkat.

A fentiek elkerülése érdekében adnánk néhány tippet, hogy milyen jelszót nem célszerű használni:

 • Nevek – A sima tulajdonnevek, főleg keresztnevek biztosan rajta vannak azon a listán, amikből egy ilyen program dolgozik.
 • Szótári szavak – Szintén ugyanaz a helyzet, az ilyen hacker algoritmusok sokszor szótárból olvassák a szavakat, így ezek nagyobb eséllyel, illetve kisebb erőforrás ráfordítással kitalálhatóak
 • A jelszóhoz tartozó email cím részlete

Ezek alapján tehát ne használjunk semmiképpen a következőkhöz hasonló jelszavakat: Anna, kiskutyám, fagylalt, stb…

A feltörést nehezíteni fogja valamelyest, ha számokat vagy írásjeleket is használunk a jelszóban. A következők nehezebben törhetőek fel, ám még mindig nem ajánlatosak: Anna15!, kiskutyám2020, 007fagylalt, stb..

A legjobb döntés, ha egy szoftver által generált jelszót használ, ezeket azonban többségében kénytelen lesz elmenteni a böngészőjében, hogy a számítógép automatikusan megjegyezze. Ha ezt teszi, érdemes magára a számítógépre is jelszót beállítani. A szoftver által generált jelszavak körülbelül a következő módon néznek ki: 9BkvhvZT!>@ty8D;

Ha ilyen jelszót használ, az első csoporthoz képest (Anna, kiskutyám, stb..) több ezerszeresére vagy milliószorosára növeli azt a számítógép kapacitást, ami a jelszó feltöréséhez szükséges lehet.

Szeretné megtudni, milyen erősek az Ön által használt jelszavak?

Tekintse meg ezt az oldalt, és írjon be egy ahhoz hasonló jelszót, amit használ (a valódit is beírhatja, mivel a rendszer nem tudja ki Ön és nem is tárolja a beírt jelszavakat, ezért azonban mi a blog készítői felelősséget nem vállalunk).


https://www.my1login.com/resources/password-strength-test/

A fenti jelszótesztelő is jól mutatja, hogy amennyiben nem szeretne teljesen véletlenszerű karakterekből álló jelszót használni, nem szótári szavak (többnyire kitalált szavak) használata néhány számmal és írásjellel is kielégítő biztonságot adhat, mint: “16Rocapaca+” vagy “(Karakblub99:”.

“Hogyan válasszunk megfelelő jelszót weboldalunkhoz és mit kell erről tudni?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
  A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
  Hozzászólások menüpontjához.
  A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.

  Válasz

Szólj hozzá!